Welkom bij het projectmatig geven platform van de Hersenstichting!

We zetten al ruim 30 jaar alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen

Wij geloven dat iedereen zoveel mogelijk uit het leven moet kunnen halen. Wie je ook bent. Welke hersenaandoening je ook hebt. 

Al meer dan 30 jaar leggen we verbanden tussen verschillende soorten aandoeningen. Want als je iets leert over de ene aandoening, kan dat ook van betekenis zijn voor een andere. Zo vinden we steeds meer oplossingen om de hersenen gezond te kunnen houden, beter te behandelen en mensen met een hersenaandoening te helpen mee te doen in de maatschappij. 

Om dat te bereiken, werken we samen met onderzoekers, professionals, patiënten en het publiek. Elke dag opnieuw. Met elkaar hebben we één doel voor ogen: gezonde hersenen voor iedereen. Wij willen er voor iedereen zijn en – als het maar even kan – iedereen helpen. Door te blijven kijken hoe aandoeningen voorkomen of behandeld kunnen worden en door te zorgen dat mensen met een hersenaandoening kunnen meedoen in de samenleving. Dat doen we door onderzoek en innovaties te financieren, voorlichting te geven en het belang van onze hersenen overal op de agenda te zetten.

Projectmatig geven

Op dit platform bieden wij u de mogelijkheid om gericht aan een project te geven. Dat betekent dat uw donatie volledig naar dit project gaat. De gerichte gift wordt aangewend om (een deel van) het projectbudget te voldoen, in plaats van dat dit met de algemene Hersenstichting-gelden gebeurt. Het geld dat daarmee vrijkomt, kan worden gebruikt voor de financiering van andere onderzoeken.

Lees meer Lees minder
Bekijk alle
Je hersenen hebben energie en zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Via je bloedvaten krijgen je hersenen voldoende energie en zuurstof. De bloed-hersenbarrière is een soort grens tussen het bloed en de hersenen: goede stoffen mogen erdoor, slechte stoffen niet. Om de bloedvaten heen zit een laagje van speciale cellen om ze te beschermen. Deze cellen vormen samen de bloed-hersenbarrière. De bloed-hersenbarrière beschermt je hersenen tegen schadelijke stoffen. Maar de bloed-hersenbarrière houdt niet alleen slechte stoffen tegen. Soms komen ook de goede stoffen niet aan in de hersenen, terwijl dat wel moet. De bloed-hersenbarrière houdt bijvoorbeeld veel medicijnen tegen. Mensen met een hersentumor of andere hersenaandoening kunnen daardoor minder goed geholpen worden. Wetenschappers doen veel onderzoek naar manieren om medicijnen toch voorbij de bloed-hersenbarrière te krijgen.